Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manuele (afgeleid van het Latijnse manus = hand) therapie (dienen of genezen) betekent letterlijk: genezen door middel van de handen. De behandeling heeft als doel de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en bewegingen te verbeteren.

Meld u aan voor manuele therapie bij het Paramedisch Centrum Valkenburg

De manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na het afronden van zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en vooral van de gewrichten en de wervelkolom. De manueel therapeut heeft een brede kijk op het functioneren van het lichaam. Onze manueel therapeuten hebben hun Masteropleiding gedaan aan de SOMT.  Zij werken hierbij volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Wanneer kiest u voor manuele therapie?

U kunt kiezen voor manuele therapie als u pijn heeft aan uw lichaam en daardoor  uw gewricht(en) minder goed kunt bewegen. Het effect van een behandeling is vaak meteen te merken en na de behandeling zal het bewegen makkelijker gaan.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Nekklachten
  • Lage rugklachten
  • Pijn aan gewrichten in armen of benen
  • Het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Bekkenpijn

Kindermanuele therapie

Een kindermanueel therapeut is een manueel therapeut die na het afronden van zijn opleiding een extra opleiding voor kindermanuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van kinderen tussen de 0-18 jaar. De kindermanueel therapeut heeft een brede kijk op het functioneren en de ontwikkeling van het lichaam.

Onze kindermanueel therapeute heeft haar opleiding gedaan aan de EWMM. Zij werkt hierbij volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

De behandeling

Een behandeling bestaat doorgaans uit het uitvoeren van rustige, passieve bewegingen die met veel zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Soms wordt gebruik gemaakt van snelle bewegingen, waarbij een knakkend geluid te horen kan zijn. Dit wordt ook wel ‘kraken’ genoemd.

De oorzaak van uw klacht

Een manueel therapeut of kindermanueel therapeut is erg goed in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Een manueel therapeut heeft zich na zijn opleiding fysiotherapie verder gespecialiseerd. Een kindermanueel therapeut heeft zich na de opleiding manuele therapie verder gespecialiseerd. Een manueel therapeut en kindermanueel therapeut kan u uitstekend helpen wanneer u of uw kind klachten heeft aan gewrichten of specifiek de wervelkolom.

Een verwijzing van de huisarts is meestal niet nodig

Heeft u een klachten waarmee een manueel therapeut of kindermanueel therapeut kan helpen? U hoeft dan meestal niet eerst naar uw huisarts en u kunt meteen contact met ons opnemen. Soms is een verwijzing wel nodig, bijvoorbeeld als het om een chronische aandoening gaat. Neem in dat geval eerst contact op met uw huisarts. Daarna helpen we u graag.

Wordt manuele therapie vergoed?

Manuele therapie wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar wanneer u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Bij kinderen tot 18 jaar komt de vergoeding vanuit de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of manuele therapie voor u wordt vergoed.

Kunnen wij u verder helpen? Meld u dan hier aan voor manuele therapie bij Paramedisch Centrum Valkenburg

Manuele therapie Valkenburg

Bent u op zoek naar een goede manueel therapeut in Valkenburg (ZH) en omgeving dan bent u bij Paramedisch Centrum Valkenburg aan het juiste adres. Naast manuele therapie kunt u ook bij ons terecht voor:

Samen werken we aan een oplossing waarbij uw hulpvraag centraal staat.

© pmcv.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyreglement